Blogu' lu' Cimpoca este un experiment si trebuie tratat ca atare

Happy Saint Patrick’s Day!

Posted on Mar 17 2011

Lupta pentru suprematie, referitoare la  cine si cand a organizat prima parada de St Patrick’s Day, se mai da inca intre diaspora irlandeza din New York (ai carei  stramosi ar fi organizat prima parada in 1762) si cea din Boston, care da ca reper anul 1737. Dublin-ul nu intra in discutie, pentru ca prima parada s-a desfasurat, oficial, pe 17 martie 1931. Ideea este ca in timpurile moderne, Sf Patrick este sarbatorit in intreaga lume, din Australia pana in Coreea de Sud, din Irlanda pana in Alaska. 17 martie este, in opinia jurnalistului Kent Brockman, ”the day when everyone is Irish, except the gays and the Italians”- asta pentru ca  cei din comunitatile gay nu sunt bine vazuti  de catre Biserica Catolica (aa, well!) si pentru ca au fost situatii, in trecut,  cand oficiali italieni au refuzat invitatiile irlandezilor de a participa la celebrarea Sfantului Patrick la sediul Ambasadei Irlandei din Roma. In SUA, pentru a marca sarbatoarea Sf Patrick, apele raului Chicago sunt vopsite in verde. Obiceiul, acum celebru, a fost initial un accident, intamplat cand cativa instalatori au folosit vopsea fluorescenta pentru a depista urme de substante otravitoare deversate in rau. Acum, colorarea in verde a raului este sponsorizata de asociatia locala a instalatorilor din Chicago. Cel mai important eveniment al sarbatorii este, desigur, parada, si cele mai impresionante  parade  se desfasoara la New York, Boston, Chicago si Dublin. Se spune ca, in 2009, la parada din Dublin ar fi participat un milion de oameni, un record greu de egalat. Poate doar de carnavalul de la Rio! Oricum,  cea mai scurta parada din lume  este, cu siguranta,  cea din Dripsey, Co Cork- Irlanda,  care are loc pe o distanta de 100 de iarzi, adica exact distanta dintre cele doua puburi din sat! 🙂 Trifoiul, simbolul Irlandei, este la mare pret de Sf Patrick. Oamenii poarta buchetele de trifoi in piept, ca semn al respectului fata de sarbatoarea nationala, si ca simbol al primaverii mult asteptate. Initial o sarbatoare religioasa, Sf Patrick are acum o insemnatate mult mai… pamanteana. Este un bun prilej pentru toata lumea ca, dupa parada, sa se retraga in puburi pentru a bea gospodareste, pentru a dansa si a asculta muzica irlandeza. De altfel, supermarketurile au anul acesta oferte tentante la bautura, iar unele restaurante au pregatit meniuri gratuite pentru cei care se numesc Patrick, Paddy, Patricia etc. Azi, Vodafone Irlanda  le ofera clientilor sai  posibilitatea de a suna si de a trimite gratuit mesaje in toata lumea. Sing a song of shamrocks! Dance an Irish jig! Pour yourself a hearty drink and take a healthy swig! Tell a tale of leprechauns! Drape yourself in green! And have the best Saint Patrick’s Day the world has ever seen!

Happy Saint Patrick’s Day!

P.S. Ma intorc, fiti pe faza!  Pana atunci, va las sa va delectati cu acest articol.

8 Comments

 1. psipsina says:

  😳 vaaaaai, o să fie live-blogging?
  gabi, tare tare mulţumesc. voi fi pe aproape, din păcate nu îmbrăcată în verde şi cântând, nici chiar cu trifoiul aproape, dar am un pix verde şi un zâmbet.
  să ai parte de o sărbătoare frumoasă.

 2. Cimpoca says:

  @ Psipsina: O, copila, ma straduiesc :). Adevarul e ca am emotii, e primul St Patrick’s pe care il petrec intr-un mod atat de… public!

 3. aA says:

  distractie placuta si asteptam amanunte 🙂

 4. Cimpoca says:

  @ aA: Ma bucur nespus ca prietenii mei sunt atat de interesati. Parca asta da acum un alt sens intamplarii de a fi o mica parte din poveste! Te sarut!

 5. psipsina says:

  gabi, stai liniştită, bucură-te de ziua de astăzi. doar nu ne-om aştepta să ne spui d-a fir a păr tot ce se întâmplă şi nici să ne faci cine ştie ce descrieri în stilul lui sadoveau. tu distrează-te, vii cu poveşti după aceea. facem un ceai şi vorbim pe seară. :))
  vreme bună să aveţi, la noi s-a cam dus soarele de ieri.

 6. Cimpoca says:

  @ psipsina: Gata, ne pregatim de plecare. Nici pe-aici nu se omoara astia sa dea cu soare, ba chiar a si plouat un pic de dimineata, atat cat sa ne creeze emotii. Da’ parada sta sa vina, oricum ar fi vremea si vremurile. Sarutari!

 7. cita says:

  Happy Saint Patrick’s Day!
  Petrecere frumoasa si multumiri pt link.
  Te astept nerabdatoare.
  Cu tot dragul
  Cita

 8. […] Pentru cine vrea sa o … imprumute, iata doua link-uri si sunt convins ca sunt mult mai multe. Esentiale despre St. Patrick’s Day; St. Patrick’s Day vazuta de pe teren, intr-un tirgusor […]

Leave a comment