Blogu' lu' Cimpoca este un experiment si trebuie tratat ca atare

Despre toleranță

Posted on Nov 16 2016

Cred că unul dintre cele mai simple lucruri pe pământul ăsta este să te declari tolerant: nu te costă nimic, nu ai cum să dovedești că ești unul (lumea trebuie să se mulțumească doar cu ceea ce spui tu) și nu trebuie să te implici, practic, în nimic. Tocmai de aceea, numărul toleranților crește vertiginos, zilnic și constant. Salut, ce faci, cu ce te mai ocupi? Ei, ce să fac, uite, sunt tolerant!
Oriunde se iscă discuții despre orice, tolerantul este acolo, mereu prezent, ca polițistul de la Circulație, în intersecție. De regulă, dacă nu se ajunge la o concluzie comună, tolerantul se retrage furtunos din discuție, pentru că, după propriile vorbe, el nu-și pierde timpul cu un (o) bou/vacă/prost/rasist/vierme/dobitoc/idiot/stârpitură/complexat/maimuțoi/retardat.

130
Cunosc deja, atât în viața reală, cât și în mediul virtual, o mulțime de toleranți care sunt mai inflexibili decât un drug de fier, în a accepta și punctul de vedere al altora, deși însăși definiția cuvântului spune că toleranța este armonie în diferențe. La naiba cu asta, tolerantul nostru n-are timp și disponibilitate să accepte/respecte/aprecieze libertatea de expresie, de alegere și de gândire a altora. Și atunci, pac, la războiu!

Ca și nesimțitul, de pildă,  tolerantul nu are naționalitate, nu trăiește doar în anumite teritorii. Nu, el este, peste tot, același, și sunt convinsă că mulți dintre voi ați ieșit scărmănați bine din discuțiile cu el.
Începe să mi se facă din ce în ce mai frică, frig și noapte din cauza toleranților cu care am avut de-a face în ultima vreme. Așa că mă retrag puțin în bula mea de aer, unde nu există nici întristare, nici toleranți negri în cerul gurii și deci, nici suspin!
Astăzi, 16 noiembrie – Ziua Internațională A Toleranței!

2 Comments

 1. cita says:

  Draga mea, ma bucur ca mai scrii si tu… ca tare frumos o mai faci!
  In Franta, unde cica toti sunt toleranti, o sa iasa la alegeri extrema dreapta ca, deh, asa e cand tolerezi prea mult! 🙂
  Stiu ca a fost ziua ta: La multi ani cu intarziere! In fiecare zi nu stiu cum reusesc sa ma incarc cu tot felul si sa uit mereu cate ceva! Iertare!
  De gandit m-am gandit la tine, la mama ta- in sambata Mosilor de iarna… dar de scris, uite ca nu am apucat sa-ti si scriu!
  Te imbratisez si sper sa fii bine in … bula ta feerica!
  Cu ganduri bune si doriri de bine!

  • Cimpoca says:

   Europa începe să se schimbe, ceea ce nu-i neapărat ceva rău. Dar nici nu avem semne că schimbarea poate aduce ceva bun! În fine, vom trăi și vom vedea.
   Mulțumesc pentru tot , draga mea, și, pentru anul viitor, îți doresc sănătate. Multă!

Leave a comment